6 Nisan 2012 Cuma

Dulce De Leche'li Muffin

Uzun zamandır mutfağa dair birşey ekleyememiştim. Ayşe doğduğundan beri mutfakta fazla zaman geçiremiyorum. Sabah kahvaltı öncesi ve sonrası hızlıca 2-3 çeşit yemek hazırlıyorum, Ayşe'nin yemeyi sevdiklerinden özellikle. Gün boyunca tekrar mutfağa girme şansım çok az oluyor. İşte o nadir anlardan birinde, çoktandır yapmayı planladığım Dulce De Leche'yi yaptım önce. Bir başka gün ise muffinleri.

Dulce De Leche, süt reçeli diye bilinen, sütün içinde karamelize edilen şekerden ibaret bir tatlı. Aslında yapmadan önce çok okudum hakkında ve bir an önce yapmak için dibim düştü. Ama ortaya çıkan tat, ne yalan söyleyeyim, karamele bayılan biri olmama rağmen, süt tadı baskın olduğu için beni çok da sarmadı. Şu sütlü bonbonların tadını seviyorsanız, denemenizi öneririm.

Dulce De Leche yapmak için: ( 1 küçük nutelle kavanozu kadar çıkıyor)

1 litre süt (ben kutu süt kullandım)
1 su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın
1/2 çay kaşığı karbonat

Sütü çelik bir tencerey alıp kaynatıyoruz ve içine tarçın çubuğu ve şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Şeker eriyince, karbonatı ekleyip kısık ateşte arasıra karıştırarark pişirmeye başlıyoruz. Yaklaşık 1 saat sonra sütün rengi sararmaya ve hafif kıvamlanmaya başlayacak, o aşamada tarçını çıkarıyoruz. Toplam 3 saat pişecek deniyor ama 2 saat sonunda benimki hazır olmuştu. Sütün rengi ve kıvamı koyulaştıkça sürekli karıştırmakta yarar var. Kıvamı iyice koyulaşınca ocaktan alıyoruz ve cam bir kavanoza koyuyoruz. Hepsi bu kadar.

Muffin için kendi tarifinizi de uygulayabilirsiniz ama benimki şöyleydi: ( 12 adet)

2 yumurta
2/3 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
2/3 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
8-9 kaşık un
2 kaşık kakao

Yumurta ve şekeri çırptıktan sonra süt ve yağı ilave ediyoruz. Sonra kalanları ekleyip, akışkan bir kek hamuru elde ediyoruz. Unu kıvama göre ayarlayabilirsiniz. Muffin kalıplarına top kek kağıtlarından koyup içlerine 2 yemek kaşığı hamur döküyoruz. 170 C'de 20 dk kadar pişiriyoruz. Muffin, normal kek kalıbına göre daha hızlı pişer, fazla tutup da kurutmayın keklerinizi.

Soğuyan muffinlerin isterseniz alttan kapak açarak içine veya vaktiniz yoksa üstüne süt reçelinizi kalın bir tabaka halinde sürüyoruz. Üstüne de benmari eritilmiş çikolata sosu döküyoruz. Dolapta 1-2 saat dinlendirip hüpppppletiyoruz.

Afiyet olsun:)

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Nefiss görünüyorlar.
Kocaman bir ısırık almak vardı ..:))
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Takibindeyim.