12 Mart 2010 Cuma

Yitik Adanın Öyküsü : Biz de Kopup Gitsek ...

Okuduğum ilk kitabı "Körlük" idi ve beni oldukça etkilemişti. Bir kitap alışverişi sırasında, diğer kitaplarına gözatmış ve "Yitik Adanın Öyküsü" ile "Görmek" adlı kitaplarını seçmiştim. Birkaç ay kitaplığımda bekleyen kitapları geçen hafta okumaya başladım. Yazarın hayal dünyası öyle farklı işliyor ki, konularını okuduğunuzda hemen sarıyor insanı. Kaldı ki ben kendisini okumakta zorlananlardanım. Paragrafları ve konuşma çizgilerini kullanmayan bir yazar ve benim gibi aklı beş karış havada okuyanlar yani "hıııı ne ne ne yani, bi dk bi dk" şeklinde algılayan sıkılgan okurlar için zor eserler üretmiş. Ama bitirdim işte bir kitabını daha, Yitik Adanın Öyküsü'nü biliyorum artık.

Şöyle yazıyor arka kapakta:

"İber Yarımadası, açıklanamaz bir şekilde, Fransa'da oluşan bir çatlakla Avrupa kıtasından ayrılır. Yarımada taştan bir sandal gibi yolculuğuna devam ederken beş kişi mucizevi bir şekilde bir araya gelir: Toprağa karaağaç dalıyla bir çizgi çizen Joana Carda, yerin sarsıldığını hisseden Pedro Orce, bir sığırcık sürüsü tarafından takip edilen José Anaiço, son derece ağır bir taşı denize fırlatan Joaquim Sassa ve tavan arasında bulduğu bir çorabı sökmeye başlayan Maria Guavaira. Bu insanların her biri, Yarımada’nın anakaradan kopuşunun, kendi davranışlarının bir sonucu olduğuna inanır. İki atla bir köpeği de yanlarına alarak çıktıkları yolculuk, onlara hem kendileri, hem birbirleri, hem de yaşam hakkında pek çok şey öğretecektir."

Hikaye gördüğünüz üzere son derece ilginç. Bahsi geçen coğrafyanın ve kültürün yabancısı olduğum için isimleri aklımda tutmak ve tarihi olaylara yapılan atıfları anlamak kolay olmadı. (Evet, bu cümleden sonra blog yazarının bir idiot olduğu, hadi Arzu hadi, kendine salak demekten çekinme kızım :P , anladınız zaten, evetttt ) Okuduğum her iki kitabında da yazar, insanların yaşantılarını etkileyen toplumsal olaylarda verdikleri tepkileri ve insana özgü davranışları çok isabetli şekilde ifade etmiş.

Kitaplardan cümle seçen ve altını çizen biri olamadım hiç, o kadar derin okuyamayışımdandır belki ama şu cümle, okuduğum andan itibaren aklıma takıldı kaldı:

" Olma ihtimali olanların tarihini kim yazacak ? "

Sizce?

5 yorum:

depresan dedi ki...

" Olma ihtimali olanların tarihini kim yazacak ? "

Bu nasıl bir cümle ya, şahane..
Sanırım bu tarihi sanatçılar yazıyor, çiziyor, söylüyor varediyorlar..

casminella dedi ki...

İlginç bir kitaba benziyor. Orhan Pamuğun kara kitabını aylar sürse de sonunda bitirmiş biri olarak bunu da okuyabilirim belki. :))

Sevgiler...

A Vitamini dedi ki...

Çok etkileyici bir cümle gerçekten...

Casminella, tek oturumda bitecek bir kitap değil ama aylar sürmez sanırım :)

dereotundannefretederim dedi ki...

e sen yazıyosun arada. ben de yazıyorum arada. bir iki kişi daha var benim tanıdıgım yazan :)

A Vitamini dedi ki...

Yazalım tabi ki :) Sen yazmazsan ben yazmazsam, o bir-iki kişi de yazmazsa kim yazacak, kim çıkaracak bizi bu karanlıktan :))