26 Mayıs 2010 Çarşamba

Teknolojinin Bozuk Türkçesi

Eşimle ilk dizüstü bilgisayarımızı 2003 senesinde almıştık. O zamanlar, laptopu satınca bir tane Doğan görünümlü Şahin alınabiliyordu. Kutusundan çıkardığımızda, aleti nereye koyacağımızı bilememiş, dokunmaya kıyamamıştık. Bu durum, ben kendisini düşürüp ağzını gözünü dağıtana kadar, yaklaşık 2 sene sürmüştü. Ama sağlam aletmiş, HP Compaq idi, dağılmasına rağmen, zehir gibi çalışıyordu.

2004'te bir tane de Toshiba aldık. İkimiz de bilgisayarlarımızı tepe tepe, dere tepe, efil efil kullandık. İki sene önce, bilgisayar satışı yapan bir arkadaşımızın, milliyetçi söylemleriyle gaza gelip, yerli malı kullanın hacılar demesi sonucu, fiyatı da iyi diye, 2 tane yerli marka laptop aldık. Valla başta çok korkmuştuk ama zaman bizi haksız çıkardı. Çünkü bu yerli marka laptoplar, çok fonksiyonlu çıktı, her daim başka bir özelliği ile bizi kendimizden aldı. Normal bilgisayar fonksiyonlarının yanısıra, bu muhteşem teknolojik aletlerin şu ek özellikleri var:

  • Bu marka bir laptopunuz varsa, aynı zamanda bir elektrikli ısıtıcınız var demektir. Kışın parmaklarınız sürekli sıcacık olur. Aynı zamanda, çok kuvvetli fanı sayesinde, ortamı da dakikada 1 C kadar ısıtabilir. Ev sobalı ise, elektrikli battaniye niyetine kullanabilir, hatta abartmanız durumunda sarılıp yatabilirsiniz bile.
  • Diyelim ki evde yalnızsınız, canınız sıkıntıdan patlıyor. Bir ses, bir hareket arıyorsunuz. İşte laptopunuz burada can simidi gibi yetişiyor. Fanından çıkan muhteşem uğultunun yanısıra, tuşlara bastıkça değişik tonlarda çıkan iniltiler can sıkıntınızı silip atıyor. Du bakiim J tuşuna basınca nasıl ses çıkıyor diye diye epeyce bir eğlenebiliyorsunuz.
  • O kadar sürprizlere açık bir laptop ki kendisi, daha paketten çıkarıp ilk açtığınızda, açma kapama düğmesi, forşşşşş diye yerinden fırlayabiliyor. 24 dizisi gibi, adrenalin forever!
  • Bazen de tuş takımından bir harf, mesela Ş harfi, kenarda köşede kalmaktan sıkılıp, kendi kendini 20 kere filan basabiliyor. Şşşşşşşşşşş ne oluyoruz yahu diyebilirsiniz, üstelik de Ş harfleri müessesenin ikramı.
  • Bu laptoplar son derece evcimendir, her an robota dönüşüp, kanepede ağzınız yamulup uyuyakalmışken üstünüzü örtebilir, biraz asabi bir anına denk gelmeniz durumunda ise, ağzınıza ağzınıza vurup, git yerinde zıbar, daha taksitlerim bitmeden işlemcilerimi yediniz uleynn diye saldıradabilir. Garantisi yok, yani var da, başka türlü var :)
  • Laptopu aynı zamanda bir geometri dersi aracı olarak da kullanabilirsiniz. Mesela benim ekranın sağ köşeye birleşim noktası ile, sol köşeye birleşim noktası arasında, takriben %15'lik bir açı mevcut. Pekala iki köşenin birbirine uzaklığını ve sağ köşenin yüksekliğini verip, üçgenin alanını hesaplayabilir, bu tasarım harikasını üreten mühendislere ve de kalite kontrolden onay verip sevkeden kalite kontrolcülere hayır duası gönderebilirsiniz. Dolayısıyla, bu laptopu kullanmanın, iman gücü üzerinde de hatrı sayılır bir etkisi olduğunu iddia edebiliriz.

İşte böyle gençler, yerli malı yurdum malı, herkes ona bulaşmalı ! Pai ve pai elbette :)

EDİT: Mühendisliğime tüküreyim, % 15 lik açı ne yaaa, 15 derece olacaktı o, tüüüü bana tüüüüü bana. Geceyarısı yazma bi daha, rezil. (Edit tarihi: 29.05.2010 o kadar da hassasım ama )

4 yorum:

La Loba dedi ki...

:)))))))))
Bacım güldürdün beni en somurtkan halimde. Allah seni güldürsün adam gibi dizüstü bilgisayar sahibi yapsın.

A Vitamini dedi ki...

amin canım amin :)

Unknown dedi ki...

tembel insan geldii :))
ben istiyorum o dizüstünden :) fazla teknolojiden korkuyoruz tabi millet olarak :))

A Vitamini dedi ki...

Benimkini seve seve veririm ipekim ama önce biraz ehlileştirmen gerekecek. İlk 1-2 gün ısırabiliyor :)