5 Ocak 2010 Salı

Vavien: Meğer Başka Birşey Demekmiş !

31 Aralık'ta, akşam misafirlerimiz gelmeden önce sinemaya gitmeye karar vermiştik eşimle. Neşeli Hayat, Avatar gibi popüler filmler vardı gösterimde. Ama Vavien'de karar kıldık. Filmler hakkında, gazetelerde uzun uzun yapılan eleştirilere tahammül edemiyorum doğrusu. Bu yüzden, filmin gösterime gireceğini öğrendiğimde, konusunu da yorumları da okumamayı seçtim. Salonda sadece dört kişi vardı maalesef. İzleyici sayısının artmaması önemli bir sorun, insanların çoğu sinemaya gitmiyor. CD kiralayıcılardan alınan kopya filmlerle idare ediyor. İşin maddi boyutu yadsınamaz ama bu sorunu olmayanların bile sinemaya gitmemesi üzücü. TV'deki dizi furyasında kendini kaybetmeyi seviyor bizim halkımız. Romanya'da sadece iki gün yayınlanabilmiş, insanların ne olduğunu anlamaması sebebiyle yayından kaldırılmış "kutu açma" yarışmaları, bizde reyting rekorları kırabiliyor. Çünkü düşünmek, okumak ve bilmek gerekmiyor, "hissetmek" yeterli oluyor. Herşeyi "hissetmeyi" seven halkım, kendisine hissettirile hissettirile yapılanları nedense algılayamıyor. Gündemin birilerinin oyuncağı haline geldiğini, çıkarlar doğrultusunda hareket edildiğini göremiyor. Cumhuriyetimizin bütün kurumları tartışmaya açık hale getirildi, yatak odası herkese açıldı. Bu yobazların, cumhuriyetle ne alıp veremedikleri var, anlamak zor. Bugün babanın soyadı ile bu ülkede yaşayabiliyorsan bunu M.Kemal Atatürk'e borçlusun bre zındık, bre cahil, bre kafir. Allah ile aldatmaya utanmıyorsunuz. Offf offf, akşam akşam yine sinirlendim. En iyisi filmden bahsedeyim.

Filmde rolünün hakkını vermeyen kimse yok. Evet Engin Günaydın'da, Burhan Altıntop etkisi kısmen de olsa sürüyor. Ama bu yarı kurnaz ve beceriksiz adam tipi ona pek yakışıyor. Mimiklerini çok beğendim. Binnur Kaya muhteşemdi yine, her zamanki gibi. Orasını burasını gerdiren ve birbirinin kopyası haline gelen güruhtan öyle farklı ki. O oynadığı zaman, Sevilay karakterinin içinden bakıyorsunuz olaya, öyle gerçek, öyle dokunaklı. Görüntüleri ve müziği de çok beğendim. Bu arada Tokat Erbaa'da muhteşem bir göl olduğunu öğrenme şansımız oldu, Düden Gölü.

Film boyunca, mizah ve duygular içiçe geçmişti. Espriler akılda kalıcıydı, geçen haftadan beri aklımıza geldikçe gülüyoruz. "Ellerini yıkadın mı?", "Kabloda % 50 indirim", "Samsun'dan ihale almak" , "Arabaya otomatik kapı yaptırmak" vs vs :))

Diyeceğim odur ki; zamanınız varsa, filme ayıracak paranız varsa, film hazır gösterimdeyken gidin görün. Ne dersiniz ? "Pikniğe gidek mi? " :))

Hamiş: Vavien, genelde uzun koridorlarda kullanılan, koridorun başı ve sonunda bulunan anahtarların iki taraflı çalışmasıdır. Yani biriyle ışığı açıp, diğeriyle kapatabilineceği gibi tam tersi şeklinde de çalışabilmektedir. Bu kullanışlı sisteme vavien denir. MİŞ :) Arz ederim.

Hiç yorum yok: