31 Ocak 2010 Pazar

Damalı Pasta

Konu listesine bakan birisi, bu blogu bir yemek tarifi blogu sanabilir ama şu hale bak :) Gevezelikten başka birşey yok. Ehh madem yemek zevkinden yola çıktık, arada bir tarif de eklemek gerek. Tariflere bakanlar, tatlı, kek, pasta konusundaki hastalığımı da hemen farkeder sanırım. Ama söz, yakında tuzlu birşeyler de ekleyeceğim.

Damalı pastayı, Pınar Altuğ kişisinin yemek programı yaptığı dönemde görmüştüm ve hemen denemiştim. Tadı çok özel değil ama görünüşüyle topu 90'a çakabilirsiniz :) Annemlere gittiğim bir vakit, kabul günü için yapmıştım. Annemin misafirleri görünümüne bayılmışlardı, ondan sonra bir daha iflah olmadılar zaten. Ehh benim de vicdanım var yani :) Sızımmm sızımmmm :P

Gelelim tarifimize; pasta için pandispanya kullanıyoruz, dolayısıyla hazır pasta tabanları da kullanılabilir. Ben kendim pişirerek yaptım, öyle tarif edeyim. Gerisi sizinle ve pasta tabanı arasında, ben gayrisine karışmam :)

Sade pandispanya için malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Kakaolu pandispanya için malzemeler:

  • Yukarıdaki listeye 3 yemek kaşığı kakao ilave ediliyor (doğal olarak :) )

Islatmak için:

  • 2 portakalın suyu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Kreması:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 750 ml süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya

Süsleme için:

  • Bilumum ıvır zıvır (ben icing glazür denedim, daha da denemem, zor kesiliyor çünkü)
Pandispanya için, yumurtaları şekerle çırpıp, un ve diğer malzemeleri ekleyip, iki ayrı pandispanya pişiriyoruz. (170 C'de pişecek) Hazır kullanacaksanız, elinizde dört tane kat olacak ve kalın geleceği için birini ayırmanızı öneririm. Benim pandispanyalar çok kalın olmadığı için ben enine ikiye bölmedim.

Bir tatlı tabağı ve su bardağı kullanarak, pandispanyalardan düzgün daireler kesiyoruz. Aşağıdaki resimlerde gördüğünüz gibi, sırasıyla birbiri içine geçecek şekilde yerleştiriyoruz. Pastanın alt tabanında örneğin, büyük daire kakaolu ise, bir içindeki sade ve ortası yine kakaolu olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor. Kesme sırasında, parçalanmamasına özen gösteriniz. Pastayı servis edeceğiniz tabağa, büyük dairelerden birini koyup, ıslatmak için hazırladığımız şerbetle ıslatıyoruz. Sonra iç kısmına kremamızdan az bir miktar sürerek, 2. parçayı koyuyoruz. Onu da ıslatıp, kenarlarına krema sürüyoruz ve en ortaya gelecek küçük parçayı yerleştiriyoruz. Onu da ıslatıyoruz. Bu şekilde pastamızın 1. katı hazırlanmış oluyor.



Aynı şekilde 2. katı da hazırlayacağız. Ama 2. kata başlarken, 1. katın üzerine, kremamızdan sürüyoruz. Bu kremanın özelliği, çok kıvamlı ve yapışkan olması. Çok fazla sürmeyin, keserken, benimki gibi taşma yapabilir, görüntüsü bozulabilir. Kremanın üzerine 2. katı yapmaya başlıyoruz. Aynı şekilde parçaları yerleştirip, ıslatma ve kremayla yapıştırma işlemini yapıyoruz.

Kremanın kalanıyla pastanın dışını güzelce kaplıyoruz. Üstünü dilediğimiz gibi süslüyoruz. Ben denemek için hazır icing glazür kullandım ama keserken çok katılaştığı için sorun çıkardı. Üstünü, portakal kabuğu reçeli ile süsledim. Buzdolabında 1 gece beklerse ertesi gün çok güzel oluyor.Benim gibi sabırsız bir hatunsanız, resimdeki gibi oluyor :))


Bir daha yaparsam, krema yerine kıvamlı bir kremşanti ile deneyeceğim.

Offf yemek tarifi yazarken sıkıldım vallahi. Yok anacım yok, ben güldürüşlü yazıların insanıyım, arada bir yemek yazarım ama ben sanırım o becerikli blog hanımlarından da değilim. Git kızım, paşa paşa yazını yaz, arada bir de ayıp olmasın diye ekle bir tarif.
Şaşıp da tarifimi denerseniz, şimdiden afiyet olsun efendim. Siz bana bakmayın, tarif denenmiştir ve epeyce zaman önce afiyetle mideye forward edilmiştir. :) Bu da Ocak ayının son yazısı olsun, ohhh sefamm olsun ohhh ohhh :) Pai pai

1 yorum:

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Muhteşem görünüyor ellerine sağlık canım mutlu haftalar..