İlk tarifimiz Renkli Patates Salatası. Bildiğimiz patates salatasının estetik operasyon geçirmiş hali :) Malzemeler şöyle:
- 8-9 orta büyüklükte patates (patetez diyenlere fena halde gıcık kapmaktayım, arz ederim)
- 2 limon
- Zeytinyağı
- 2 havuç
- 3 dilim pancar turşusu
- 3-4 dal yeşil soğan
- Bir tutam maydanoz
- Bir tutam dereotu
- Tuz, karabiber (alerjim olduğu için maalesef koyamadım), pulbiber
Patatesi her zaman kabuklarını soyarak haşlıyorum. Fitaaaminleri kayboluyor olabilir ama böylesi daha çok içime siniyor ve soyma problemi de olmuyor. Soyduğum ve halka halka dilimlediğim patatesleri kaynar tuzlu suda haşlayıp süzdükten sonra soğumasını bekledim. Soğuduktan sonra limon suyu ve zeytinyağı (miktarları size kalmış) ekleyerek elle yoğurdum. (Kendi öz ellerimle) Karışımı üçe ayırdım. Bir parçasına, rendelediğim havuçları, ikincisine rendelediğim pancar turşusunu, sonuncuya da yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu ekledim. Hepsini güzelce yoğurdum. Streç film kaplı bir kalıba önce pancarlı karışımı, ortaya yeşillikli karışımı, üste de havuçlu karışımı koyup bastırarak yerleştirdim. Buzdolabında 1-2 saat dinlendikten sonra ters çevirerek servise hazırladım. Daha farklı renkler elde etmek için, siyah zeytin dilimleri, seviyorsanız eğer küp kesilmiş salam vb kullanılabilir.
- 1 adet tavuk göğsü (estetiksiz olsun :) )
- 1 su bardağı mısır
- 5-6 kornişon
- 1 salatalık (ben koymadım)
- 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
- Bir tutam dereotu
- 1 dal yeşil soğan
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 5 yemek kaşığı mayonez (Pınar'ın light olanını kullandım)
- 2 diş sarmısak
Tavuk göğsünü haşladıktan sonra çok ince şekilde didikledim, bu aşama önemli. Tavuk ağıza parça halinde gelmemeli. Kornişonları da ince ince kıydım. Tüm malzemeleri harmanladıktan sonra, yoğurt ve mayonezi ekleyip karıştırdım. Üstünü kornişonla süsledim. Mayonezi az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.
Kuru patlıcan dolmasına bayılırım. Liseyi K.Maraş'ta okudum ve orada tattığım lezzetler içinde apayrı yeri olan birşeydir, şahanedir, offf off :)) Oraların patlıcanları da nefis, hatunları da marifetli. Bizim gibi sonradan gurme blog şeytanı değil :)) Ehh biz de fena yapmıyoruz canım.
- 25 adet kuru patlıcan
- 1 çorba kasesi pirinç
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 büyük kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı tozşeker
- 2-3 adet limon tuzu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Zeytinyağı ve mısırözü yağı
- Kimyon, tuz, karabiber, pulbiber ve nane
Bir de salçasız, kuş üzümlü, tarçınlı olan var. Onu da yapınca yazarız. Önce patlıcanları kontrol edip delikli vb olanları ayırdım. İyice yıkadıktan sonra en az yarım saat kaynar suda haşladım. Bu aşama önemli, iyi haşlanmazsa, içi piştiği halde dışı kabuk gibi geliyor. (Tecrübeyle sabittir) Haşlanan patlıcanları süzüp soğumaya bırakıyoruz.
Ağlayarak kuru soğanları kıyıyoruz ince ince. Az sonra kendilerini pembeleşene kadar öldürecek olmamızdan kaynaklanan vicdan azabı ile kızdırdığımız mısırözü yağına ekliyoruz. Soğanlar iyice yumuşayıp şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Zeytinyağını bu aşamada kullanmıyoruz, çünkü yüksek sıcaklıkta bambaşka şeylere dönüşüp acılaşıyor ve tadı bozuluyor. Soğanlara salçayı ekleyip karıştırıyoruz. Sonra yıkadığımız pirinçleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tuzu, baharatları (nane hariç), ekşileri ve şekeri ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Sonra üstünü kapatmayacak kadar (yaklaşık 1 su bardağı) sıcak suyu ekleyip üstü açık birkaç dk pişiriyoruz. Suyunu çekince naneyi ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip dinlenmeye bırakıyoruz.
Soğuyan içi, patlıcanlara dolduruyoruz. Bu aşama da önemli, çok doldurmamak gerekiyor. Yarısını biraz geçecek kadar doldurup, patlıcanın uçlarını elle bastırarak yapıştırıyoruz ki pişerken açılmasın. (Benim patlıcanlar çok iyi değildi, tam istediğim gibi yapışmadı) Tencerenin altına, varsa asma yaprağı seriyoruz. Yoksa patates de dilimleyip koyabilirsiniz. Dolmaları diziyoruz ve üstlerine biraz zeytinyağı gezdirip dilersek 1-2 tane de limon tuzu koyuyoruz. Dolmaların üstüne bir tabak koyuyoruz ağırlık yapması için. Üstünü örtecek kadar kaynar su ekleyip kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiriyoruz.
Yeşil mercimekli börek, her zaman yaptığım bir börek değil. Mutluş istedi diye, onun sevdiği şekilde yaptığım bir börek oldu. İçi daha da zenginleştirilse çok güzel olurdu. Ben sadece yeşil mercimek koymak durumundaydım ama tarifin orjinali şöyle:
- 1 kase haşlanmış yeşil mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
- 2 adet yeşil biber
- İstenirse 3-4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma da eklenebilir
Böreğin hazırlanış şekli şurada mevcut. İçini hazırlamak için, soğanı ve yeşil biberi sıvıyağda pembeleştirdikten (biber pembeleşmezzzz :)) ) sonra, diğer malzemeleri ve baharatları ekleyip içimizi hazırlıyoruz.
Börekleri sardıktan sonra, yumurta sarısına ve galeta ununa buluyoruz. 180 C'de kızarana kadar pişiriyoruz.
Şimdi tarifleri yazarken, bir yandan tebessüm ediyorum, bir yandan Hayko'yu dinliyorum, "Siren" günlerimdeyim yine. Dinleye dinleye eskitemedim Hayko'nun albümlerini. Hem yenisi gelsin istiyorum, hem de istemiyorum. Galiba kendimi cezalandırmak zorunda kalacağım :)) Yok yok, cezalandırmayayım kendimi, çünkü ben daha büyüyünce "ışıltılı saç uzmanı" olucam:)) Pai pai
3 yorum:
K.Maraşlı olarak gururlandım biraz ama ben çok beceriksizim :))) srpl :)
Ablacım gerçekten K.Maraşlı mısın? :)) O zaman genetik olarak mecburen beceriklisindir, elin mahkum :))
mmmmmmm hepsi birbirinden leziz görünüyor ellerinize sağlık..Yorum içinde çok teşkr ederim canım sevgiler..
Yorum Gönder