8 Kasım 2009 Pazar

İzlediğim Bloglardan Denemeler

Beşamel soslu brokoli
Uzun zamandır izlediğim, tariflerine çok güvendiğim ve daha da ötesi, içten paylaşımlarını çok sevdiğim http://www.sibelinkahvesi.blogspot.com/ da gördüğüm ve denediğim bir tarifi paylaşmak istiyorum. Eşimle sebze yemeklerini çok seviyoruz, ama klasik tarifleri sık sık yapınca insana bıkkınlık geliyor zamanla. İşte böyle bir günde gördüm tarifi. Brokolinin sadece salatasını yapıyordum. Piştiği zaman görüntüsü ve tadı hoşuma gitmiyordu. Ama bu tarif ezberimi bozdu :)) Dört haftadır her pazartesi günü menümüzde Sibel'in brokolisi var. Yapımı basit, tadı inanılmaz. Neden mi pazartesi ? Yok yok sendrom sebebiyle değil :)) Cumartesi günü pazardan aldığım brokoliler henüz yemyeşilken pişirmek istememden :)

Tarifi ufak tefek değiştirdim. Gelelim tarife:
  • Yarım kg brokoli
  • 1 su bardağına yakın mısır
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, kekik

Brokolileri çiçek çiçek ayırıyoruz ve sirkeli suda bekletiyoruz. Bu sırada içinden kurt çıkarsa 80 desibel çığlık atıyoruz :) Kahramanımız koşup bizi kurtarıyor ! Brokolileri yıkadıktan sonra, bu kez de sebze yıkama sıvısında 1 dk bekletiyoruz. Çiçek kısımlarının iyice temizlenmesi için kullanılmasında yarar var. Yıkadığımız brokolileri, tuzunu da atarak, su ilave etmeden kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyu yeterli gelecektir ama yetmemesi durumunda bir su bardağından az sıcak su ekleyebilirsiniz.

Haşlanan brokolileri, bir fırın tepsisine alıyoruz. İyice kızarması için teflon tepsi kullanıyorum ben. Üzerine mısırları döküyoruz. Tereyağını bir tavada eritip unu ilave ederek hafifçe kavuruyoruz. Sütü ekleyip, tel çırpıcıyla karıştırarak beşamel sosu hazırlıyoruz. Sosu, brokoli ve mısırların üzerine döküyoruz. En üste kaşar rendesi ve kekiği ekleyip, 200 C'de üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Nefis nefis nefis, süper bir yemek oluyor. Tekrar ısıtılınca bile çok lezzetli oluyor.

Kestanesiz kestane şekeri
Gelelim diğer tarifimize. Tarifi, yine beğeniyle izlediğim http://www.yogurtland.com/ da gördüm. Denedim ve çok beğendim. Bir kere çok sürpriz bir tat, hele de ana malzemesini duyunca yaşanan şaşkınlık görülmeye değer. Bu tatlı kurufasulyeden yapılıyor, evet evet yanlış okumadınız. Kestanesiz kestane şekeri. Yapımı da zor değil. Tarif sahibinin ellerine sağlık.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 100 gr yumuşak margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yumurta
Haşlanmış fasulyeleri robotta püre haline getiriyoruz. Yumurta ve şekeri 1-2 dk çırptıktan sonra, fasulye püresini ve diğer malzemeleri ekleyip hamur haline getiriyoruz. Oldukça cıvık bir hamur oluyor, korkmayın. Karışımı, yağlı kağıt serilen bir tepsiye (benimki 26 cm çapında) döküyoruz ve 150 C'de 1 saat pişiriyoruz. Fırından çıktığında da içi pişmemiş gibi oluyor ama pişiyor. Soğuması bekledikten sonra, parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz ve kağıt kalıplara koyuyoruz. Üzerine çikolata sosu çok yakışıyor. Yuvarlamadan önce damla çikolata da ilave edilebilir. Buzdolabında iyice soğutulması gerekiyor.Yani acele edip hemen yerseniz hayal kırıklığı yaratabilir. 3-4 saat sonra kıvamını buluyor, ertesi güne sabrederseniz mükemmel hale geliyor. Bayramda ikram etmek için güzel bir alternatif olabilir.

Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, aminnn :))

Hiç yorum yok: