11 Şubat 2010 Perşembe

Salata Şenliği

Welcomeee welcomee :)) 1. henüz gelenekselleşememiş ve de uluslararasılaşamamış salata şenliğine hoşgeldiniz.

Arada bir yaptığım salataların fotoğraflarını çekiyordum ama buraya eklemek konusunda gönülsüz olmuştum. Tatlı hastası kız diyor annem bana, haklı galiba :)) Neyse, salata tarifleri birikince (tarif diyince fazla birşey ummayın canım, bildik şeyler) topluca ekleyeyim dedim. Zaten malzemelerin çoğu kış sebzesi, mevsimi geçmeden yazmak lazım dimi :)

İlk tarifim patates salatası olacak. Anneminki özellikle çok güzel olur, hep daha lezzetli gelir bana. Benim tarif de ehh işte, idare eder :)

Malzemeler:
  • 6 adet iri patates
  • 2 havuç
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/3 demet dereotu
  • 3 dal yeşil soğan
  • limon
  • zeytinyağı
  • tuz, pulbiber, karabiber (alerjim olduğu için koymuyorum ben)
  • istenirse; 2 yemek kaşığı siyah zeytin dilimleri

Patateslerin kabuklarını soyup tuzunu ekleyerek haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Havuçların kabuklarını soyup, rendeleyerek patatese ekliyoruz. Maydanoz, dereotu ve soğanı ince ince kıyıp ilave ediyoruz. Yağ, limon ve baharatları ekleyip patatesleri ezmeden iyice karıştırıyoruz. Ilık veya soğuk olarak servis ediyoruz.

İkinci tarifimiz, yoğurtlu ıspanak salatası. Ispanağı farklı bir şekilde tüketmek için güzel bir tariftir kendisi :)

Malzemeler:
  • 250 gr ıspanak
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Sarmısak

Ispanakları ayıklayıp bol su ile yıkadıktan sonra, ince ince kıyıp, derin bir kaba alıyoruz. Üzerine 2-3 tatlı kaşığı tuz ekip 5 dk bekletiyoruz. Sürenin sonunda, ıspanakları elimizle biraz mıncıklıyoruz, şirin bir veledin yanaklarını sıkar gibi :) Yeşil suyunu süzüp, ıspanakları sıkıp bir kenara alıyoruz. Yoğurda mayonez ve bir miktar su ekleyerek kıvamlı bir sos hazırlıyoruz. İstenen miktarda sarmısak ekleyip (ben 4-5 diş kullandım) karıştırıyoruz. Ispanakları, sosa ekleyip harmanlıyoruz. Afiyetle yiyoruz :) Üzerini de dilerseniz süsleyebilirsiniz. Ben makyaj konusunda olduğum gibi, süsleme işinde de gayet üşengecim :) (bakınız: sağa sola bakın işte, resimlerden de anlaşılıyor zaten)

Sıradaki türkümüz Kırşehir yöresinden :) Kerevizi herkes sevmez, ben de bu tarifle birlikte kereviz yemeye başlayanlardanım. Şimdilerde zeytinyağlısını da zevkle yiyorum. Onu da ekleriz bir gün. Yapılışı gayet basit, çok lezzetli ve lezzetli işte :)

Malzemeler:
  • 1 kök kereviz
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Sarmısak
  • Süslemek için en az 3 adet, birisinin köşesi hafifçe kırılmış yarım ceviz :)) üşengecim diyince inanmıyorsunuz bir de:)

Yoğurda mayonez, tuz ve bir miktar su ekleyerek kıvamlı bir sos hazırlıyoruz. İstenen miktarda sarmısak ekleyip karıştırıyoruz. Kerevizi yıkadıktan sonra soyup, kararmaması için hızlı hızlı rendeleyip yoğurda ilave ediyoruz. Dilerseniz içine dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.

Aynı tarifi, kereviz yerine turp kullanarak da yapabilirsiniz. O da süpersonik birşey oluyor, valla :) Ahhaaa gülücük işareti koydum diye inanmamazlık etmeyin, çok küserim :) aaa hala inanmıyorsunuz dimi, yemin verdim ayöööll :)

Geldik Testere serisinin dördüncüsüne :)) Ev yapımı rus salatası.

Malzemeler:
  • 3 orta boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 uzun boylu, balıketli hatun: bu malzemeleri salata yapmak için :))
  • 1 küçük kutu mısır
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • 4-5 kornişon turşusu
  • 1 küçük kavanoz mayonez (Pınar'ın light olanından)
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Patates ve havuçları, ayrı ayrı tencerelerde haşlıyoruz. Soğuduktan sonra, her ikisini de tavla zarı (yuppiii hep cümle içinde kullanmak istemişimdir) büyüklüğünde doğruyoruz. Bezelye ve mısırı bir süzgece alıp yıkıyoruz ve süzüyoruz. Kornişonları da minik minik doğruyoruz. Hepsini bir kaba alıyoruz. Mayonez ve yoğurdu karıştırarak sosunu hazırlıyoruz. Tümünü harmanlayarak salatayı tamamlıyoruz. Hazır garnitürden yapılan rus salatasını yemeyenler bile, ev yapımı olanı severek yiyorlar. Tavsiye ederim, çok güzel oluyor.


Ahhggghhh içime daral geldi, yazayım da bitsin. Bu da pembiş sultan salatası.

Malzemeler:
  • 1 kök kırmızı pancar
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz
  • Sarmısak

Yoğurda mayonez, tuz ve bir miktar su ekleyerek kıvamlı bir sos hazırlıyoruz. İstenen miktarda sarmısak ekleyip karıştırıyoruz. Pancarı tuzlu suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Rendeleyerek yoğurtlu sosa ilave ediyoruz. Bir süre bekleyince, rengi de tadı da oturuyor.

İşte böyle, ilk salata şenliğimizin sonuna geldik efendim. Allah bir ikincisini göstermesin :)) Ama tariflerim sağlamdır yani, hepsi test edilip onaylanmıştır. Bazen bir yemeğin yanında, bazen bir çay sofrasında, renkli ve leziz bir alternatif olabilirler. Olası zehirlenmelerde panik yapmadan, derhal doktorunuza başvurunuz. Bana da dua etmeyi unutmayınız :)) Ayy bugün sevgi kelebeği Esra Ceyhan gibiyim, herkesi çok seviyor gibiyim. Pai pai :)

2 yorum:

casminella dedi ki...

Görüntüsü çok güzel, ellerine sağlık.

Arzu dedi ki...

Teşekkür ederim :)