2 Kasım 2009 Pazartesi

Ispanaklı, Peynirli ya da Herşeyli Börek


Yufkayı kendiniz mi açtınız? Mayonezi kendiniz mi yaptınız ? Ananası kendiniz mi yetiştirdiniz? Evet evet bildiniz, Yemekteyiz programından bahsediyorum. İlk bölümünden itibaren, işten fırsat bulabildiğim günlerde izlemeye çalıştım. Bir ara soğudum, sinir oldum, sonra yine başladım. Şimdi yine bıraktım :) Sigara gibi meret, düşmedi yakamdan. Yazının açılış cümleleri de programdan alınmıştır. Resimde görülen böreğin yufkası, elde açılmıştır ama benim tarafımdan değil elbette. Özel bir tarifi yok, içine ne seviyorsanız koyabilirsiniz. Kıymalı böreklerden pek hazzetmiyorum. Ispanaklı-peynirli, patatesli olanlar favorim. Resimdeki börek otlu-peynirli olanından. Ispanağın yanısıra, buzdolabımın ıssız steplerinde kaderine terkedilmiş yeşillikler de var içinde. Eşim buzdolabı üzerindeki kontrolümden hep şikayet etmiştir. Arada bir kendisi el atar, beni kurtarır. Kurtarma demişken, bugün brokolinin üzerinde gördüğüm yeşil mi yeşil, kıvrım kıvrım bir kurttan da kurtardı beni :)) Kahramanımm !
Böreğe dönecek olursak; otlu bir iç hazırladığımda, kavurmadan koymayı tercih ediyorum. Ispanak veya pazı ana malzemem olduğunda, ince ince doğradıktan sonra hafif tuzlayıp suyunu salmasını sağlıyorum ve o şekilde kullanıyorum. Ispanağa, ısırganotu, dereotu, maydanoz, yeşil soğan vb otlar çok yakışıyor. Yufkaları ıslatmak içinse, o gün böreğin nasıl olmasını istiyorsam ona göre bir karışım hazırlıyorum. Yumuşak börekler için süt ağırlıklı, çıtır börekler içinse sıvıyağ ağırlıklı oluyor bu karışımlar.
Gelelim tarifimize:
  • 3 adet yufka
  • Yarım kg ıspanak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet diğer otlar (tercihe göre)
  • 3-4 dal yeşil soğan
  • 100-150 gr peynir ( lor, beyaz peynir, ne varsa)
  • Tuz, pul biber, karabiber (alerji yaptığı için koyamıyorum)

Islatmak için:

  • 3 yumurta (İkisinin sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt

İç malzemeyi hazırlamak için, ıspanaklar ince ince kıyılır. Üzerine bir miktar tuz ekilip beş dakika kadar suyunu salması için beklenir. Suyunu salınca, su süzdürülür, ıspanaklar hafifçe sıkılır. Diğer otlar ve yeşil soğan da kıyılarak eklenir. Peynir ve baharatlar eklenerek iç hazır edilir.

Yufkaları istediğimiz gibi döşemek mümkün, ben bu kez yufkaları ikiye bölüp, araya harcını koyup rulo yaptım ve yuvarlak teflon kalıbıma dış kenardan başlayarak döşedim. Yufkaları harcı koymadan ve sarmadan önce ıslatabiliriz, ama bazen üşenince en son üzerine dökmeyi tercih ediyorum. Bu durumda pişirmeden önce en az yarım saat buzdolabında dinlendiriyorum ki, yufkalar karışımı emsin. En son yumurta sarısını sürüp, bolca susam serpilir. Susam böreğe çok yakışıyor.

Benim fırınımda (turbo fırın), börek 180 C'de çok güzel pişiyor, içi kesinlikle ıslak kalmıyor. Yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyorum. Sıcakken servis edilmesini öneririm ama ben tüm börekleri soğuk yemeyi seviyorum. Hatta buzdolabından çıkardığımda, eşim için ısıtıyorum ama kendi yiyeceklerimi ısıtmadan sofraya koyuyorum.

Afiyet olsun ...

2 yorum:

ipek dedi ki...

Arzuuu bundan kesin istiyorum ben, çok ciddiyiiiimmmm, süper yaa

A Vitamini dedi ki...

yapayım ipekcim sana, çok basit :))