3 Kasım 2009 Salı

Yaşama Sarılmak


Yaklaşık 1 ay önceydi, Şeker Bayramı dönüşüydü sanırım. Pazardan aldığım zeytinleri çiziyordum, bir yandan da Aşk-ı Behlül'ün :)) tekrarını izliyordum. Çizerken de seviyordum orta taneli, yağlı ve sevimli zeytinlerimi :) Zahmetli iştir ama nedense çok mutlu olmuştum o anda. Eşime dedim ki, "bak, yaşayacağız diye umut ederek bir sürü zeytin yapıyoruz yine". Kış için yapılan hazırlıklar bana hep bunu çağrıştırır. Tamam yani, kış için hazırlık yapmanın manasını biliyorum ama içinde başka bir duygu var gibi geliyor bana. Bu zeytinleri yemeden gidersem gözüm açık gider gibi bir meydan okuma, yaşayacağına dair bir umut, yaşama sarılmak için uydurulmuş küçücük bir sebep adeta.

Zeytin merakı bende 2-3 sene önce başladı. Ahhh benim hayatım hep bu meraklarla dolu işte, merakkk ne güzel şey, güzel şey merak :)) İlk sene deneme amaçlı bir kavanoz kadar yaptım. Fena değildi ama tam bir acemi işi oldu. Sonraki yıl iki katına çıkardım, cesarete bakınız :)) Bu sene de çılgınlık ettim, 7-8 kg kadar yaptım. Geçen yılki zeytinlerim güzel olmuştu. Onun verdiği cesaret , internette yaptığım araştırmalar ve etrafla yaptığım bol miktardaki röportaj sayesinde bu yıl daha fazla yapmaya karar vermiştim. Seve seve çizdiğim zeytinlerim oldu, yemeye başladık afiyetle. Eşim bayılır zaten yeşil zeytine. Hele de nerdeyse turşu gibi ekşi ve tuzlu olan hazır zeytinlerden sonra, her sabah koca bir tabak tüketmeye başladık. Biraz daha yapmak niyetim var. Siyah da denemek istiyorum, merak ediyorum yahu :))

Gelelim nasıl yaptığımıza : Pek çok tarifi inceledim ve kendi deneyimimi de dikkate alarak şöyle bir yöntem uyguladım. Zeytinleri güzelce ayıklayıp, çürüklerini ayırdıktan ve iyice yıkadıktan sonra, 2-3 yerinden çizdim. Acısının çıkması için suya koydum. Genelde acısı çıkana kadar suyuna tuz konulmuyor, çoğu tarifte öyleydi. Ama ben baştan itibaren kaya tuzu koyarak beklettim. Suyunu 2 günde bir değiştirdim. Tuz, zeytinin bu süreçte erimesini önlüyor. Tuzsuz beklettiğim zeytinler, miktarları az olmasına rağmen erimeye başlamışlardı. O yüzden bu sene baştan itibaren tuz koydum. Alttaki resimdeki büyük cam kavanozum yaklaşık 5 kg zeytin alıyor. Her değişimde 3 çorba kaşığı kadar kaya tuzu koydum. Bir ay sonunda zeytinlerim tatlandı. Acısı gittikten sonra, zeytinlerimi daha küçük kavanozlara böldüm, kaya tuzu ve limon tuzu ilave ettim. Kavanozun ölçüne göre ayarlayabilirsiniz. Biz fazla tuzlu sevmiyoruz. Kavanozun üstünde 3 parmak olacak kadar zeytinyağı koyup, üzerini suyla (kaynamış soğumuş iyi su tercih edilmeli) tamamladım. Güneş almayacak şekilde muhafaza ediyorum şimdi.


İlk çizildiklerinde


Geçen pazar tüketilen ilk tabak
Ben zeytinlerimle bu kışa hazırım, yaşama sarıldık beraberce. Güzel tatlar hayatımızdan hiç eksik olmasın.

6 yorum:

Bülent dedi ki...

Bir bakmışsın sabah kahvaltısında tiltcanlarla yiyiyorsun çizik zeytinleri :))

A Vitamini dedi ki...

İnşallah kardeşcim :)) Biz bitirmeden yetişsin ama tiltcanlar :)

sevda dedi ki...

Biz gidemezsek çizik zeytinler bize gelir dimi :))

A Vitamini dedi ki...

sormak lazım ablası :))

Unknown dedi ki...

ben kargocuyum veren olursa her yerden aldırırım

A Vitamini dedi ki...

İzzet, sevkiyat yapmıyoruz maalesef ama yerinde ikram ediyoruz. :))