18 Şubat 2010 Perşembe

Başka Söze Gerek Var mı?


Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi

Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mustafa Kemal Atatürk



20 Ekim 1927

4 yorum:

A Vitamini dedi ki...

Sabrımızı zorluyorlar Atam !

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

canım kurabiyeyi denediğini yazmışsın beyaz çikolatayı ben margarinsiz erittiğimi belirtmiştim zaten devamlıda margarinsiz yapıyorum dediğin gibi denemedim hiç ama topaklanmaması lazım yinede erirken hiç karıştırmadıysan ondanda olabilir..pişirme süresine gelince benim fırınımda o süre yeterli geldi ki orjinal tariftede öyle, fazla fırında kalıp kurumaması lazım ama yinede herkesin fırını farklı oluyor tabiki..tadı güzel olmuşya bidaha denediğinde eminim görüntüde süper olacaktır:))

seciloc dedi ki...

şu sıralar sabrımızı sınıyorlar bence, ama artık gerçekten bardağı taşırdılar, sonunda millet kafalarına binecek. Amerikanın dürtüp durması yüzünden bu güzelim ülkede yıllardır bir arada yaşayan milletler birbirine düşecek, iç savaşa sürüklenecek. Ahhhhh Atam ahhh yıllar önce olacakları görüp ders niteliğinde yazmışsın bu nutku ama ne demişler anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. kusura bakma baya kendi blog umda gibi yazdım yorumu ama malesef bu konularda konuşmaya başlayınca durduramıyorum kendimi :))

A Vitamini dedi ki...

Seciloc, hoşgeldiniz. Aklı başında bir insan olup da, bunlardan rahatsız olmamak imkansız. Atatürk ve onun devrimleri, onun ilkeleri bize hikaye gibi anlatıldı okulda. Ama bugün dönüp baktığımda, herşeyin ileriye dönük planlandığını daha iyi algılayabiliyorum. Bugünkü durum tam bir rezalet. İhanet ötesi durumlar yaşanıyor. Bir ampulün ülkeyi bu kadar karartması inanılır gibi değil.

Her zaman beklerim, teşekkür ederim.