1 Şubat 2010 Pazartesi

Biraz Çorba, Biraz Pasta, Biraz Nefes

Geleneksel tıkanmış burun günlerim başladı. Huzursuz uykular, ıahhhhh şeklinde alınmaya çalışılan nefesler ve düşünme yetisini kaybeden ben. Dün geceden beri nefes alamıyorum. Burun spreyi filan kar etmiyor vallahi. Bugün çalışırken, öğleden sonra, nefes alamadıkça sağırlaşmaya ve aptallaşmaya başladım. Akşam saatlerinde katıksız salak seviyesine yükseldim. Hani benim bonusum, hani benim sarı ribbonum :) Sonra şu takıldı aklıma (kalan kısmına yani), bu sorun, düşündüğümden daha yaygın olabilir mi dedim. Mesela halkımızın yarısı sinüzit hastası olabilir gibi bir kanıya kapıldım. Hani bu kadar sağırlık ve düşünememe durumuna başka bir sebep bulamadım. Sinüzitim geçince belki bulurum :)

Bugün sizlere ekşili çorba ve mozaik pasta yapacağım kuzucuklarım :)) Önce tatlıdan başlayalım :

Muzlu mozaik pasta:
  • 1 paket pötibör (kakaolu kullandım)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 muz
  • 100 gr eritilmiş margarin
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Damla çikolata, portakal kabuğu rendesi
  • Kıvamı tutmazsa 1 çay bardağından az süt

Çocukken deli olduğum şeylerin başında gelirdi mozaik pasta. Annem yapsa diye beklerdim hep. Büyümenin böyle bir faydası var işte, canın ne istese yapabiliyorsun. Mozaik pastanın içinde, normalde yumurta da olur ama çiğ yumurta kullanmak istemiyorum. Kokusunu sevmiyorum ve pişirmeden servis edilen bir yiyeceğin içinde kullanmayı yanlış buluyorum. Bu yüzden, kıvamı tutsun diye, yıllardır içine muz ve gerekirse süt koyarak yaparım. Margarini de azalttım iyice ama donması için mutlaka olması gerekiyor.

Tarifi basit zaten. Bisküvileri elimizle parçalıyoruz, bu arada çok sert bakışlar fırlatarak, kırılma sürecine katkı yapabilirsiniz. Sonra eritip ılıttığımız margarini ve diğer malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz. Kıvam tutmazsa, az bir süt ilavesiyle toparlayabilirsiniz. Folyaya sarıp şekillendiriyoruz. Üşenmeseydim eğer, silindirik yapıp, dışını antep fıstığı kaplayacaktım. Ama üşendim :) Dolapta 4-5 saat beklemesi gerekiyor. Sonrası süper :)


Gelelim çorbaya. Lise yıllarım K. Maraş'ta geçti ve orada yediğim çeşit çeşit güzel yemek içerisinde, aklımda en çok kalan ekşili çorba oldu. Geçen yıl bir proje için gittiğimizde, restoranda doyasıya içmiştim. Sevgili Seçil'in sitesinde görünce denedim hemen. Kendisinin de ellerine sağlık, çok güzel tarifler paylaşıyor. Nasıl özlemişim çorbayı nasıllll, denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Denemeyeni kınıyorum, denemeyen gitsin, kozmik patates çorbası yapsın.

Malzemeler:
  • Yarım su bardağı buğday
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı sevgi ve saygı :)) (ışık, sevgi vs olaylara takılanları anlamaya çalışıyorum, bu çorba benden onlara gitsin, ışık, sevgi ve bilumum efendim)
  • 1 kuru soğan
  • 6-7 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 limon suyu
  • 4-5 kök ıspanak
  • Tereyağ

Buğdayı akşamdan sıcak suyla ıslatıp, ertesi gün haşlıyoruz. Nohutu da öyle. (Soğuk suyla) Ben genelde, bu tip bakliyatı çokça haşlayıp buzluğa atıyorum. Bir tencerede, haşlanmış buğday, haşlanmış nohutun üzerine sıcak su ilave edip, mercimeği de ekleyip, mercimekler pişip dağılana kadar pişiriyoruz. Su miktarını gözle ayarlayabilirsiniz, sonuçta çok taneli ve kıvamlı bir çorba oluyor.

Bir tavada soğan ve sarmısağı tereyağında pembeleştiriyoruz. Pembeleşince iyice yıkayıp incecik kıydığımız ıspanakları da ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Salçayı da ekleyip 1-2 dk kavuruyoruz. Karışımı, çorbaya ilave ediyoruz. Limon suyu da ekleyip, 1-2 taşım kaynatıyoruz. Suyu azsa ekleyebilirsiniz.

Böyle tek başına öğün olabilecek kadar doyurucu ve lezzetli bir çorba. Ekşisini de artırmak mümkün. Eşim de çok sevdi, yemek ayırmaz, her yemeği yer ama bu çorbayı özellikle çok beğendi.

Oyhhhh nefes alamıyorum halaaaa, tıkandım tıkandım. Burnuma lavabo açıcı dökmek geliyor içimden. (İyice salaklaştım diyorum ama inanmıyorsunuz :) )

Anne sütü emen çocuklar çok sağlam olur, hiç hasta olmaz derler ya, ben işi sağlama alıp 2,5 yıl emmişim ama hastalıktan kurtulamıyorum. Hasta olmayı başaramazsam da en azından düşüyorum, boynumun tutulmasını sağlıyorum vs vs. :) Benden bugünlük bu kadar. Pai pai dünyanın güzel insanları, ışık, sevgi ve kelebeklerle :))

6 yorum:

casminella dedi ki...

Geçmiş olsun ve ellerine sağlık.
Faydası olur mu bilmiyorum ama biraz pamuğa elma sirkesi döküp burnuna yakın bir yerde tutarsan nefesinin açılmasına biraz yardımı olur...

Peren dedi ki...

Arzuu çok tatlı ve çok komiksin..demek "sevgi, ışık ve kelebekler" le:))))

Çok geçmiş olsun bu arada, hızlıca geçip gitsin...

Muzlu mozaikten hızlıca yapmaz mıyım!

Pai pai!

A Vitamini dedi ki...

Casminella, hemen deneyeceğim. İnşallah faydası olur.
Perencim, hızlıca yap hemen :) Hızlı yapınca, kalorisi düşük oluyormuş, keşke yani :))

nanekokusu dedi ki...

selam arkadaşı,
bu çorbayı deniyecem ellerine sağlık değişik bir çorba çeşidi maraşlı arkadaşlarım var hiç böyle bir çorbadan bahsetmediler mercimek kırmızı mı yeşil mi konuyor yazarsan sevinirim bende beklerim sevgilerimle selamlar..

A Vitamini dedi ki...

Nanekokusu merhaba, mercimek kırmızı mercimek olacak. Çok lezzetli gerçekten, Seçil hanıma tekrar teşekkür ediyorum ben de. Çok seviyorum bu çorbayı.

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN;

SEVGİLİ ARKADAŞLAR düşbahcesi.blogspot.com ve pembetatlar.blogspot.com TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN HEDİYEŞLE ETKİNLİĞİNE
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ...
1 ŞUBAT 2010- 28 ŞUBAT 2010 TARİHLERİ ARASINDA ORTAK BLOGUMUZ OLAN pembedüşbahcesi.blogspot.com 'DA BAŞLATACAĞIMIZ ETKİNLİĞİMİZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMAZSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ...

HAYDİ ARKADAŞLAR HEDİYELEŞELİM KAYNAŞALIM...

DETAYLI BİLGİ İÇİN:pembedüşbahcesi.blogspot.com adresine uğramanız rica olunur...