19 Aralık 2009 Cumartesi

ISO 9001 Belgeli İrmik Helvası :))


İki gündür feci şekilde boynum ve sağ omzum tutulmuş durumda. Saatlerce bilgisayar başında kalmaktan mıdır, kötü oturma pozisyonundan mıdır bilmiyorum ama bu aralar sık sık olmaya başladı. Eeee yaşlılık :)) Dün başımı bile dik tutamaz haldeyken irmik helvası yapmaya kalkıştım. İnsan en çok ağrıyan ve sızım sızım sızlayan omzuna ve koluna bunu nasıl yapar demeyin, çivi çiviyi söküyor mu acaba diye denemek istedim. Sökmüyormuş :))
Helvayı çok severim, un helvasını da irmik helvasını da. Dün irmik helvası yapmayı seçtim. Un kadar uzun kavurmak gerekmiyor, daha çabuk kavruluyor. Ağrıdan dolayı Küçük Emrah modundaydım, "yıllardır bir irmik helvası yemedim biliyor musun amca" :)) Ama valla engel olamadı bana. Demek ki neymiş, azmetmek başarmanın yarısıymış.
Gelelim tarife:
  • 2 su bardağı irmik
  • 125 gr tereyağ
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 paket çam fıstığı
  • Tarçın
  • 1 portakal kabuğu rendesi

Geniş bir çelik tencerede tereyağı erittikten sonra irmikleri ilave edip, irmikler sütlü kahve rengini alana kadar, yaklaşık 15 dk, çevire çevire kavuruyoruz. Kavurma işleminin sonuna doğru fıstıkları ekleyip 2-3 dk birlikte kavurup, tencereyi ocaktan alıyoruz. Bir yanda da süt, su ve şekeri karıştırıp kaynatıyoruz. Su-süt karışımını, irmiğe eklemeden önce, irmik tenceresinin 5 dk kadar soğumasını beklemekte yarar var. Aksi takdirde hem çok acaip sıçrıyor :)) hem de irmikler pişmeye vakit bulamadan suyunu çekiyor. İrmiğin soğuması sırasında, karıştırmaya devam etmek gerekiyor, çünkü tencerenin sıcaklığıyla irmik kavrulmaya devam ediyor. Karıştırmazsanız yanık vakası olabilir :)) Su-süt karışımını yavaşça irmiğin üzerine döküp hızlıca kaçıyoruz olay mahallinden :) Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekip, helva kendini tencereden kurtaracak kıvama gelene kadar arada bir karıştırarak pişiriyoruz. En son portakal kabuğunu da ekleyip ateşten alıyoruz.

Helvayı ılık servis etmekte yarar var. Isıtmak da mümkün. Servis yaparken üzerine tarçın ekleyebilirsiniz. Yazın, sade dondurma eşliğinde de nefis olur.

Efendim gelelim başlığa, neden ISO 9001 belgeli irmik helvası dedik? Helvayı servise hazırladıktan sonra çalışma masama götürdüm. Fotoğrafını çektikten sonra bir baktım, ISO 9001 standardının üzerine koymuşum :)) Dolayısıyla benim helva ISO 9001 belgeli ve hatta "standartlar üstü" bir helva olmuş :))

Bu ölçülerden tam beş kişilik helva çıkıyor. Biz iki öğünde kendisini özümsedik :) Daha olsa yenirdi herhalde.

Offf offf hala sızlıyor omzum, yazı biter, Arzu kaçar :)) Pai pai

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Arzu'cum burdaki Arzunun sen olduğunu kırk sene düşünsem aklıma gelmezdi :) helvan çok güzel :) sende :) sevgiler

A Vitamini dedi ki...

Benim ben ablacım :)) Senin deşifre olan gizli hayranın :))

Hülya dedi ki...

: ) bende bayilirm helvanin her sekline, eline saglik. Bu ara oturma seklinden olabilir agrilarin. Benimde aynisi olmustu oturma seklimdenmis, masa bana gore biraz fazla yuksekmis ve ayaklarim daha yukarda olmaliymis. Is yerimde basmak icin bisey getirdiler ve masami asagiya cektiler sagolsunlar.

A Vitamini dedi ki...

Haklısınız Hülya, iş gereği uzun saatler kalıyorum ekran karşısında. Bazen öyle biçimsiz oturuyor oluyorum ki, kendime geldiğimde, Notre Dame'ın kamburu şeklini almış oluyorum :)) Sonra da acısı çıkıyor işte.